The Hello Bar is a simple web toolbar that engages users and communicates a call to action.

Saturday, December 4, 2010

Reviu buku oleh Tuan Mohd Hafizul Hilmi

[Disalin secara verbatim dari Blog Tuan Mohd Hafizul Hilmi]
Sekian lama saya melihat Tuan Syahrul Nizam mengikuti perkembangan tulisan-tulisan di facebook saya meskipun tulisan itu ada yang tidak meningkatkan daya fikir. Rupanya saya berhadapan dengan orang yang hebat dan terkenal, Tuan Syahrul Nizam atau selayaknya saya anggap beliau sebagai seorang ayah, merupakan seorang pensyarah di Universiti Malaysia Sarawak, bahkan pernah menuntut di United Kingdom dalam bidang Komunikasi Media (Sarjana).

Cukup kerdil rasanya untuk saya menulis komentar berkenaan buku beliau bertajuk Ilmu Pengaruh : Bukan Jampi Tetapi Seni.

Buku ini cukup baik untuk mereka yang mahu membina potensi diri dari sudut pengaruh diri dalam sesuatu organisasi. Ada dua sisi, memilih untuk menjadi pemimpin dan mempengaruhi ahli dalam organisasi atau memilih untuk menjadi orang yang berpengaruh dan diangkat menjadi pemimpin dalam sesuatu organisasi. Dalam buku ini ada menerangkan taktik-taktik secara konsep untuk menjadi individu berpengaruh dan dapat dipraktikkan dalam apa sahaja medan yang diceburi. Apa yang perlu untuk menjadi individu berpengaruh ialah bukan duit, pangkat, dan jawatan tetapi ia melibatkan teknik-teknik menguasai emosi dan sumber-sumber dalaman yang sudah tersedia ada dalam diri seseorang.

Saya cukup tertarik dengan huraian tentang kemahiran menguasai emosi kumpulan sasaran untuk dipengaruhi. Lihat bagaimana sesebuah lagu itu diminati oleh pendengar untuk jangka masa yang panjang (evergreen), saya fikir ada unsur emosi yang terdapat dalam lagu tersebut. Jika dibandingkan dengan lagu-lagu baru yang ada pada hari ini, tidak banyak yang diisi dengan sentuhan emosi yang selari dengan mesej yang ingin disampaikan dalam liriknya. Ketandusan sentuhan emosi inilah yang menyebabkan lagu-lagu pada hari ini sekadar seperti angin lalu, dan tidak mampu bertahan lama dalam pasaran peminat.

Contoh yang boleh dibawa ialah apabila kita mendengar lagu-lagu P Ramlee, seperti lagu Pok Pok Bujang Lapuk (unsur humor) dan lagu Di Mana Kan Ku Cari Ganti (emosi sedih). Iramanya cukup sarat dengan elemen emosi atau perasaan yang membuatkan liriknya dinyanyikan dengan penuh makna. Begitu juga lagu yang dicipta oleh Pak Ngah dalam genre lagu Melayu asli. Keaslian lagu Melayu masih kekal dalam setiap lagunya kerana ada unsur emosi atau perasaan yang mengiringi lirik. Tidak hairan jika telinga kita masih boleh melayan lagu-lagu lama Siti Nurhaliza dan Noraniza Idris walaupun lagu itu dicipta sejak 10 tahun yang lalu. Jika diterap unsur emosi dan perasaan, ia akan terus hidup!

Begitu juga dalam proses menyampaikan arahan, ucapan, doktrin dan propaganda. Unsur emosi dan perasaan harus seiring buat menghidupkan mesej tersebut. Anwar Ibrahim menggerakkan kempen reformasi 1998, dengan membangkitkan sentimen rakyat (emosi). Dalam ucapan-ucapan beliau, isu fitnah yang dilempar kepada beliau, kepincangan perjalanan proses undang-undang di mahkamah, dan isu rasuah dan penyelewengan yang berlaku, beliau telah menyimpulkan semua isu ini sebagai; “Ini bukan isu Anwar. Ini adalah isu kepincangan sistem kenegaraan dan rakyat harus bangkit!” Kebangkitan ini dilingkungi oleh unsur emosi yang membuak-buak dalam kalangan rakyat. Maka tidak hairan jika Anwar merupakan tokoh yang berpengaruh di seluruh peringkat masyarakat, bahkan di seluruh dunia.

Banyak lagi teknik-teknik yang Tuan Syahrul Nizam telah gariskan selain daripada permainan emosi, antaranya ialah kaedah memujuk yang menjadi isi utama perbincangan buku ini. Banyak perkara-perkara baru yang diperoleh daripada buku ini terutamanya hasil-hasil kajian dan petikan-petikan dari tokoh yang terkenal dari seluruh duina. Terbuki penulisnya mempunyai maklumat luas dengan merujuk sumber yang pelbagai berkenaan dengan kemahiran komunikasi lalu diterjemah sebagai teknik menjadi individu berpengaruh dan teknik mempengaruhi orang lain.

Siapa yang belum beli, mesti beli!


P.s:

Menjadi individu berpengaruh atau menjadi individu yang mampu mempengaruhi orang lain adalah dua benda berbeza. Tekniknya saja sudah jauh berbeza dan saya fikir ia boleh dihuraikan dengan lebih lanjut.

Memiliki kemahiran untuk elakkan diri dari dipengaruhi oleh orang lain, juga merupakan ilmu pengaruh?

Saya berkira-kira untuk menulis perbezaan antara buku self-help (bantu diri) yang ditulis oleh penulis antarabangsa dan penulis tempatan.

No comments:

Post a Comment